Komfort er Essensen af Mode i Hjemmet

Når man snakker om ”mode” til hverdag, så refererer ordet typisk til tøj, der er moderne og trendy, i den generelle sociale kontekst. Det lyder måske kompliceret, men det er faktisk ganske simpelt: vi snakker om hvad for noget tøj, som det vil være passende for dig at have på, når du befinder dig ude i offentligheden. Uanset om du er på din arbejdsplads, sidder på en café eller besøger det lokale bibliotek, så er der tale om en generel social kontekst: du er ude i det offentlige rum, og mange forskellige mennesker vil se dig. Du kan ikke forvente at du kender alle de mennesker der vil se dig, og de kender sandsynligvis heller ikke dig.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at ”mode” er noget, der er kontekst-afhængigt. Når vi ikke eksplicit forklarer hvilken kontekst vi snakker om, så er den almene antagelse, at du taler om mode i den generelle sociale kontekst. Det er også ganske fint: det er måske det vigtigste område for mode. Det er den kontekst de fleste designere arbejder ud fra, og som de fleste mennesker køber modetøj til.

Det er dog en skam, hvis man helt glemmer, at mode også eksisterer i anden kontekst. Når du endelig kommer hjem efter en lang arbejdsdag, hvad er så det første du gør? For de fleste mennesker er det en fast del af den daglige rutine, at komme ud af arbejdstøjet så snart man er hjemme i sin private bolig. Mændene flår slipset af, og kvinderne åbner BH’en. Hvis man virkelig vil føle sig godt tilpas, så skifter man til joggingtøj eller shorts og en oversized hoodie.

Læg mærke til hvad der skete: du gik fra at være i en generel social kontekst, og til at være i en privat og hjemlig kontekst. Når du er derhjemme så ændrer det på, hvad formålet med din påklædning er. I dit hjem er du enten alene, eller omgivet af folk, der allerede kender dig rigtigt godt. Her er der altså ikke noget behov for at kommunikere en masse ting med sin påklædning. Det er i stedet komfort der er essensen af mode i hjemmet.

Men bare fordi komfort er det vigtigste aspekt, så behøver man jo ikke gå på kompromis med alt det andet. Det er stadig rart at have noget elegant og lækkert på, når man er derhjemme. Heldigvis er der designere der designer til denne kontekst. Et godt eksempel er de trendy glerups hjemmesko, der virkeligt rykker ved hvad man forstår ved en ”hjemmesko”. Disse hjemmesko fra Glerups er fodformede og har et yderst elegant og luksuriøst design, der sætter dem i en klasse for sig selv. Der er altså ikke nogen grund til at ”glemme” moden, bare fordi man er derhjemme: du kan i stedet sætte komfort i centrum, og stadig nyde godt af alle de andre elementer, der gør moden til noget helt specielt.